Kino teatras "Baltija" (Žvejų g.3)

Baltija kinoteatras po karoKino teatras "Baltija", 1960-iejiTikrai kiekvienas klaipėdietis žino šį pastatą - kino teatras "Baltija", adresu Žvejų g. 3. Klaipėdos senamiestyje žaliu tinklu jau ne vienerius metus uždengtas stovi miesto vaiduoklis. Kiekvienas didesnis miestas tokį turi. Bet reiktų nepamiršti, kad šis nelaimėlis turi šlovingą istoriją. Ant sienos jau nebepamatysime užrašo „Baltija”, bet senesni Klaipėdos gyventojai žino, kad kadaise čia buvo gražiausias ir moderniausias kino teatras uostamiestyje.

Pastatas statytas dar 1854 metais, bet kino sale jis tapo 1912-aisiais. Pirmasis pavadinimas – „Weltkino”. 1920-aisiais pastatą įsigijo vienas Klaipėdos pirklys, kuris atidarė kino teatrą „Kammer Lichtspiele“, kuris buvo pats gražiausias ir moderniausias kino teatras ne tik Klaipėdoje, bet ir jos apylinkėse. Jame buvo rodomi filmai tik su vokiškais titrais.

Tarpukario Klaipėdoje, atokioje to meto Europos provincijoje, kur gyveno vos 10 tūkst. gyventojų, veikė net trys kino teatrai. Tuo laiku filmų žiūrėjimas tapo labiausiai prieinama pramoga įvairiausių socialinių sluoksnių miestiečiams.

Meyhoefer„Kammer Lichtspiele“...Baltijos kino teatras... "Baltija" ...Baltija kinoteatras...šiandien

Per Antrąjį pasaulinį karą pastatas buvo gerokai apgriautas, tačiau greitai vėl atstatytas ir pavadintas „Tėvyne“. 1958 metais „Baltija“ pervardintas pastatas toliau viliojo kino mėgėjus, kol Lietuvai atgavus nepriklausomybę pavirto prekyviete.

Baltija kinoteatras projektas sveciu namaiSvečių namų projektasPlanuojama, kad dar 1995 metais gaisro nuniokotame buvusiame apleistame kino teatre turėtų įsikurti ištaigingi 4 aukštų svečių namai.

 

Spausdinti El. paštas