Luizės vaistinė (Minijos g. 1)

Minijos gatvės 1-ąjį namas prieškariu ir pokariu buvo susijęs su farmacija bei gydytojais. Pastatas yra asimetrinės kompozicijos, dviejų aukštų, dengtas šlaitiniu stogu. Pirminė pastato paskirtis - gyvenamas namas su vaistine pirmame aukšte.

Minijos g. 1-asis namas, nuo 1858 m. priklausė Smeltės kaimui. Čia iki XX a. pradžios buvo Špichuto dvarelio teritorija. Tačiau 1903 m. miesto plane jau yra pažymėtas šis namas. 1909 m. jau aptinkamas pranešimas, kad čia veikė "Luizės" vaistinė, priklausiusi Eugen Krause.

Pagal tradicijas kiekviena vaistinė turėjo pavadinimą ir emblemą. Manoma, kad šiame name įsikūrė Smeltės priemiesčio vaistinė. Vokietijoje mėgstamos ir garbinamos karalienės Luizės vardas buvo labai populiarus ir Klaipėdoje, nes čia karalienė gyveno 1807-1808 m. karo su Prancūzija laikotarpiu.

Pastatas nebuvo skirtas vien vaistinės reikmėms. Klaipėdoje, kaip ir daugelyje Europos miestų, vaistinės įsikurdavo pirmajame namo aukšte. Pagal 1902 m. išleistą potvarkį buvo reikalaujama, kad vaistinėje būtų oficina - salė prekybai, sausa patalpa vaistažolėms laikyti ir šalta patalpa rūsyje. Taip pat privalėjo būti įrengta laboratorija vaistams ruošti. Vaistininkas privalėjo gyventi tame pačiame pastate, kad prireikus jį būtų galima prisišaukti ir naktį.

1918 m. Smeltės priemiestis buvo prijungtas prie Klaipėdos, "Luizės" vaistinė tapo penktąja miesto "apotheka". Iki tol netoli biržos veikė "Auksinio erelio" vaistinė (neišlikusi), "Juodojo erelio" Turgaus ir Tiltų gatvių sankryžoje (tebeveikianti), "Žalioji" Tiltų gatvėje (išlikusi, bet nebeveikianti) ir "Karūnos" vaistinė buvusioje Plačiojoje gatvėje (neišlikusi).

Smeltės priemiestį prijungus prie Klaipėdos, šiandieninis Minijos 1-asis namas buvo pažymėtas Malūnų Vartų gatvės 1a numeriu. Tokia numeracija išliko iki 1944 m. Po karo kieme buvo likęs sveikas ir ūkinis pastatas.

Ilgus metus čia veikė Luizės vaistinė. Šiuo metu vaistinė čia jau neveikia.

Minijos 1 Luizes vaistineLuizės vaistinėMinijos 1Minijos g. 1 šiandien

Spausdinti El. paštas