Ferdinando aikštė

Ferdinando aiskte nr7 1918Ferdinando aiskštė, namas Nr. 7 (neišliko), XX a.pr.Ferdinando aikštė turbūt buvo pati gražiausia Klaipėdoje. Ten stovėjo savotiški nameliai, kurių statyboms vadovavo senų gerų laikų ranka, vienas ar kitas dar su priestatu, beveik kaip Dancige. Plačiai atsiveria Bokštų gatvė su Apaštalų bažnyčia ir Krikščioniškosios sąjungos bendruomenės sale. Kitoje pusėje plyti Ferdinando gatvė su žemais mediniais namukais, kurie jau priklausė Bomelsvitei.



Ferdinando aikste Bokstu gatveFerdinando aikštė, XX a.pr.Ferdinando aikste 4Bokštų gatvė, Fedrinando skveras

Ferdinando aiskte 1935Ferdinando aikštė, 1935 m.Ferdinando aikste 5Ferdinando skveras

Paminkliniai kryžiai

Ferdinando aikste 2Paminkliniai kryžiai Ferdinando skvereKlaipėdos Ferdinando aikštėje, esančioje Bokštų g., iškilęs Valentino Zaborsko pastatytas paminklinis kryžius Pranui ir Algirdui Brazinskams su užrašu: „1970 metų žygdarbiui“. Vilniečio tautodailininko Algirdo Judicko išdrožinėtas devynių metrų aukščio kryžius su Brazinskų atvaizdu, ko gero, yra vienintelis pasaulyje paminklas civilinio lėktuvo pagrobėjams.

Klaipėdos Ferdinando aikštėje V. Zaborsko iniciatyva pastatytas paminklas ir, jo manymu, deramai nepagerbtam lietuviui – Sovietų Sąjungos Baltijos kariniame jūrų laivyne tarnavusiam karininkui Jonui Pleškiui – su užrašu: „1961 metų žygdarbiui“. Autorius nenustatytas.

Kiti Klaipėdos Ferdinando aikštėje esantys paminkliniai kryžiai: paminklinis kryžius Jonui Budriui-Polovinskui su užrašu: „1923 m. Klaipėdos sukilimo vadas“; paminklinis kryžius Palaimintajam Jurgiui su užrašu: „Blogį nugalėk gerumu“; paminklinis kryžius su užrašu: „Šventas Kazimierai, globok Klaipėdos kraštą“; Tautos kančių protesto ir laisvės vilties kryžius. Šių kryžių autoriai nenustatyti.

Ferdinando aikste 1Ferdinando skverasFerdinando aikste 33Ferdinando skveras

Spausdinti El. paštas