Universalinė parduotuvė (Turgaus g. 15-16)

Otto Kadgiehno universaline parduotuve Turgaus Friedricho gatves 1942
Lasso ir Ko. firmos parduotuvė
XIX a. viduryje mieste atsirado bendrovių ir kompanijų parduotuvių, kitų miestų firmų filialų. Didžiausios miesto parduotuvės užėmė kelis aukštus. 1858 m. Klaipėdos universalinė parduotuvė įsikūrė Senamiesčio centre - Turgaus ir Tiltų gatvių sankryžoje. Iš pradžių jai priklausė trijų aukštų monumentalus namas prie pat sankryžos. Pastatą puošė piliastrai, virš stogo linijos pereinantys į bokštelius, namo kampas buvo nusklembtas ir jame įstatytos durys.

1898 m. prie šio pastato prijungtas gretimas Turgaus gatvės triaukštis jugendo stiliaus namas. Po rekonstrukcijos abu pastatai buvo jau su aukštomis didelėmis vitrinomis.

Otto Kadgiehno universaline parduotuve Turgaus Friedricho gatves 1905Otto Kadgiehno universalinės parduotuvės vitrinos, 1905 m.Otto Kadgiehno universaline pard Turgaus Friedricho gatves 1905Parduotuvės vitrinos,1905 m.Turgaus gatve 2Turgaus gatvė, XX a.pr.

Po 1915 name veikė  Otto Kadgiehno universaline parduotuvė, o po 1931 m. Turgaus g. 15 ir 16 namus jungė virš pirmojo aukšto išsikišusi plati juosta su firmos pavadinimu: Lasso ir Ko. Firma turėjo ir savo siuvyklą, gaminius pardavinėjo parduotuvėje; firmos savininkai laikraštyje gyrėsi, kad duodą darbo daugiau nei penkiasdešimčiai pardavėjų ir siuvėjų. Parduotuvėje prekiauta lovos spyruoklėmis, vyriškais kostiumais, galanterija, žaislais, kilimais, baldų audiniais, patalyne ir lino gaminiais. Čia veikė ir amatų parduotuvė, o vietinė mados studija siuvo moteriškus ir vyriškus drabužius.  

CUM Turgaus gatveUniversalinė parduotuvėPajuris 1"Pajūris" parduotuvėCUM Turgaus gatve 2Universalinė parduotuvė

Parduotuve egzistavo iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos  Po Antrojo pasaulinio karo abu pastatai rekonstruoti. Ir šiuo metu vyksta fasadų atnaujinimo darbai.

Turgaus gatveTurgaus gatvė, XX a.pr.Pajuris 2Turgaus gatvė šiandien











Spausdinti El. paštas