Prieglauda moterims ir mergaitėms (S.Neries g.4)

XX a. antrajame dešimtmetyje greta prieglaudos seniems amatininkams (S.Neries g.2) pastatyta dviaukštė prieglauda moterims ir mergaitėms. Pastatas dviaukštis su pusrūsiais ir aukštu cokoliu bei segmentiniu (truputį prasikišusiu) erkeriu, virš kurio — balkonas. Išskyrus ovalines reljefines rozetes, daugiau puošmenų fasade nėra.

Pastatas pastatytas 1910 - 1912 m. Mūrinis, trijų aukštų su pusrūsiu ir pusiau valminiu stogu, stačiakampio plano, simetrinės kompozicijos pastatas, vertingas kaip XX a. pr. profesionalios architektūros pavyzdys, atspindintis moderno epochos bruožus. Buvęs labdaros pastatas – pensionatas moterims buvo pastatytas moterų draugijos lėšomis.

Maža plokštelė už Lietuvos muitinės pastatas žymi vietą, kur KGB kadaise savo būstinę Klaipėdoje. Ne visai iki pat jo kolega kapitalo standartų, KGB memorialinis kambarys funkcijos paprastas 12 kvadratinių metrų buvusio kalėjimo kameroje visiškai su lova ir šiek tiek kitur, kur kaliniai buvo dar laikomi. Suteikti jiems laiko rasti ką nors gauti raktą ir atverti tai patariama telefonu išlanksto.

KGB bustinė

Maža plokštelė už Lietuvos muitinės pastatas žymi vietą, kur kadaise buvo KGB būstinę Klaipėdoje. Čia įkurtas Genocido muziejus, kuriame yra atkurta  autentiškose kamera. Būtent tokiuose tamsiuose kabinetuose pliko betono sienomis prieš gerą pusšimtį metų ir vykdavo tardymai, kankinimai. Kitoje kameroje eksponuojami kalinių gultai. Žmonės čia kalėdavo nuo kelių mėnesių iki pusmečio.

Teigiama, kad šiose kamerose nuo 1945 iki 1954 metų kalėjo daugiau kaip 8 tūkst. žmonių. Tiksliai žinomos 244 pavardės - jos surašytos ant kameros sienos. Kadangi muziejus įkurtas muitinės patalpose, todėl lankyti jį kol kas galima tik išlanksto susitarus.

Stoties gatve 1Stoties gatvė, XX a.pr.Neries 4S.Neries g.4




Spausdinti El. paštas