Saldainių fabrikas (Turgaus g.37)

Buvusioje "Klaipėdos konditerijos" teritorijoje XVI-XVII amžiuose stovėjo Šv. Jono parapijos ir Šv. Mikalojaus krašto (lietuvių) bažnyčios. Nusprendus miestą sutvirtinti pylimais, 1627 metais buvo nutarta lietuvių bažnyčią nugriauti. Vėliau šiame sklype stovėjo jūros druskos sandėlis.

Panorama_senamiescio_Turgaus_gatveSenamiesčio panorama, Turgaus gatvė. 1930-ieji.1854 metais kilusio didžiojo gaisro metu visi palei Danės upę stovėję sandėliai sudegė. Po trijų metų Šv. Mikalojaus bažnyčios vietoje buvo pastatytas silkių rūšiavimo sandėlis. XIX a. 8 dešimtmetyje Klaipėdai netekus silkių rūšiavimo teisės, pastatas buvo išnuomotas pirkliams kaip paprastas sandėlis.

Pokario metais šioje teritorijoje pradėjo veikti „Gegužės pirmosios“ saldainių fabrikas.. Įmonės teritorija buvo aptverta tvoromis, pristatyta daug gamybinių ir pagalbinių statinių. Įmonė išsaugojo senąjį sandėlį - buvo paliktos visos senosios medinės laikančiosios konstrukcijos, pastatas buvo apmūrytas raudonomis molio plytomis, naujai perdengtas stogas. Iš vakarų pusės buvo pristatytas priestatas, šiek tiek pakoreguota stogo forma - vietoje valminio įrengtas dvišlaitis. Taip pat buvo užmūryti upės pusėje buvę vartai.

Prieš 5 metus investicijų grupei „Invalda“ priklausanti bendrovė „Klaipėdos konditerija“ iškėlė gamybą iš miesto centro į naujas patalpas, o senoje vietoje nusprendė įkurti viešbutį.

Archeologai, pradėję kasinėti 52 arų buvusio saldainių fabriko plotą, aptiko pačios seniausios Klaipėdoje reformatų bažnyčios liekanas. Tyrinėtojai tuomet surado ne tik XVI a. paklotus pamatus, plotelį autentiškų bažnyčios grindų, bet ir 182 buvusios bažnyčios šventoriuje palaidotų garbių miestiečių palaikus.

Tuomet visuomenininkai ir religinės bendruomenės pasipiktino, kad ant kapinių bus pastatytas viešbutis. Nepaisant triukšmo, pastatas atsirado. Tačiau liko nepabaigtas, jį teko užkonservuoti ir laukti geresnių laikų.

Saldainiu_fabrikasIšlikę sandėliaiSaldainiu_fabrikas_3Išlikę Dangės sandėliai

Spausdinti El. paštas