Didysis švyturys ir signaliniai bokštai

Signalinis_bokstas_schemaSignalinių bokštų schema, Nr. 1,2,3.Kad į Klaipėdos uostą atplaukiantys laivai rastų prie jo vedantį farvaterį ir galėtų plaukti tiksliai jo kryptimi, svarbu buvo  mokėti gerai atskirti lengvai matomus ženklus nuo supančios gelmės. Plane šie ženklai pažymėti 1, 2 ir 3 numeriais. Kai atvykstantis jūreivis dar nuo uosto nutolęs apie mylią, jis jau galėjo pastebėti įspėjamuosius ženklus, ir tada turėjo išlaikyti tą kursą, kol prieš jį tie ženklai pasirodys vienoje tiesioje linijoje.

Signalinis_bokstas_rodykleKairėje ir centre dviejų mažesnių švyturių rodyklės buvo įrengti kartu vienoje linijoje, kad jie nurodytų tikslią vėjo kryptį jūros gelmėse.Tokiais navigaciniais ženklais ir buvo signaliniai bokštai arba, kaip dar vadino dydžiausią iš jų -  didysis švyturys. Kryžiaus formos ženklas, sveriantis apie toną, buvo įrengtas ant piramidės formos juodo metalo konstrukcijos  ir buvo pastatytas  1852 metais. Konstrukcijos aukštis buvo 38,2 metrų. Po maždaug 60 metų vėliau - Pirmojo pasaulinio karo metu, po Rusijos kariuomenės įsiveržimo, jis buvo susprogdintas prie vieno iš Bommelsvitte žvejų namo.

Signalinis_bokstas_nugriautas_1915Nugriautas didysis švyturys, 1915 m.Didysis švyturys, kuris buvo atstatytas netrukus po jo sunaikinimo Pirmajame pasauliniame kare, buvo atnaujintas 1972 m. Sustiprintas, jis stovėjo dar  ilgus metus, kol 2008 m. sausio 15 d.  buvo nugriautas, nepaisant istorinio palikimo sergėtojų prieštaravimų. Tiesiog "didysis senelis" tapo skaitmėninių technologijų auka...


Signalinis_bokstas_ziemos_uostasŽvejybos uostas; matosi didysis švyturys tolumoje.Signalinis_bokstas_2005Didysis švyturys, adresu Švyturio g.8, stovėjo iki 2008 m.

Spausdinti El. paštas